המרכז ליזמות בחינוך ובחברה
צוות מרכז היזמות
המרכז ליזמות בחינוך ובחברה
צוות מרכז היזמות

מרכז היזמות

המרכז ליזמות בחינוך ובחברה הוקם באקדמית גורדון בשנת 2018 כחלק מחזון "המכללה היזמית".

אם אתם מאמינים בחיבור שבין חינוך וחברה, מקומכם איתנו.

אנו מאמינים שבהקניית כלים יזמיים בעולם החינוך, ניתן להכשיר דור יזמי ופורץ דרך אשר מזהה בעיות חינוכיות או חברתיות ומציע פתרונות.

המרכז מציע שלל תוכניות לקהלים שונים - סטודנטים בתואר ראשון, שני, סגלי חינוך בבתי ספר וקהל רחב וכן אירועים וכנסים.

בצוות המרכז מנטורים מקצועיים אשר מסייעים בתהליכי היזמות.

מידע נוסף

  • קורסים יחודיים לחוג לניהול וארגון מערכות חינוך

    מעבר לקורסי המבוא (שיטות מחקר למתקדמים – מחקר כמותי, שיטות מחקר למתקדמים – מחקר איכותני, סדנה לכתיבה אקדמית, שימוש באינטיליגנציה מלאכותית), תוכנית הלימודים המיועדת לא/נשים השואפים/ות להתפתח אישית ומקצועית על מנת שיוכלו לשמש בתפקידי מנהיגות וניהול במערכת החינוך ובמערכות ציבוריות מכילה קורסים דיסציפלינריים ובתוכם:

    • תאוריות התנהגות ארגונית: הקורס עוסק בנושאים העוזרים להבין ארגונים בכלל, ואת בית הספר בפרט כארגון, בעבודת צוות, במוטיבציה ובשחיקה, פיתוח צוות ועוד.
    • מנהיגות חינוכית והשראה: בקורס נדונים נושאים דוגמת "ממודל הגיבור למודל הכוורת", מנהיגות ערכית, מנהיגות נשית ומנהיגות ביניים בבית הספר.
    • סוגיות בניהול וניתוח אירועים: קורס סדנאי המאפשר לסטודנטים/יות להבין את נקודת המבט של בעלי/ות תפקידים בארגונים בכלל ובבית הספר בפרט, ולפתח "אני מאמין" ניהולי משל עצמם/ן.
    • בית הספר והמרחב הפדגוגי: הקורס עומד על תפקיד המנהל/ת כפדגוג/ית וכמוביל/ה שינויים חינוכיים ופדגוגיים בבית הספר.
    • אתיקה בניהול: הקורס עוסק בעקרונות האתיקה ומשמעותם במסגרות ניהוליות.
    • תקשורת בין-אישית: קורס סדנאי העוסק במיומנות החשובה בחיים בכלל ובניהול בפרט.
    • משאבי אנוש ותכנון אסטרטגי: הקורס מעניק כלים להבנת נושאים דוגמת גיוס עובדים בכלל, וגיוס מורים, מיון וקליטה של מורים וסיום העסקתם של מורים כמו גם כלים לתכנון לטווח קצר ולטווח ארוך המאפשר הכנסת שינויים לארגונים חינוכיים.
    • דיני חינוך: מבוא לעולם ההיבט המשפטי של ארגונים בכלל ומערכות חינוך בפרט.
    • ניהול פיננסי של ארגונים: "אם אין כסף, אין תורה". עקרונות הניהול הפיננסי של ארגונים.
    • שיווק למוסדות חינוך: בתוך התחרות בעולם המודרני, שיווק הוא מרכיב חשוב לגיוס תלמידים והוריהם.
    • מדיניות החינוך: מהי מדיניות חינוך ומי קובע את מדיניות החינוך? האם משרד החינוך? הרשות המקומית? מנהל/ת בית הספר? ואולי המורה בכיתה?
    • הערכת עובדים: כיצד ניתן להעריך את עבודתם של עובדים בכלל ומורים בפרט?

     

  • סמינריונים

    סמינריון ניהול: מיני מחקר (בשיטת מחקר איכותני או כמותי) סביב סוגיה ניהולית. סמינריון ניהול נערך לאורך סמסטר א+ב.

    סמינריון מתפתח לעבודת גמר: עבודה מחקרית (בשיטת מחקר איכותני או כמותי) סביב סוגיה ניהולית. סמינריון מתפתח לעבודת גמר נערך בקבוצות עבודה קטנות ובהמשך בהנחיה אישית לאורך כל תקופת הלימודים.

    מסלול מחקרי עם תזה – עבודת התזה במקום "סמינריון מתפתח לעבודת גמר".

     

  • מסלול מחקרי (עם תזה)

    מסלול תואר שני בניהול וארגון מערכות חינוך מחקרי עם תזה

    מטרות החוג לניהול וארגון מערכות חינוך והמסלול המחקרי עם תזה

    תכנית לימודי מוסמך בניהול וארגון מערכות חינוך - תואר שני מחקרי עם תזה, נועדה להקנות הכשרה אקדמית מחקרית ויישומית למתעתדים לשמש כחוקרים וחוקרים-יישומיים בזירה החינוכית.


    ההכשרה מושתתת על רכיב עיוני-תיאורטי ועל רכיב יישומי, המשקפים את צורכי המערכת, כמפורט להלן:

    * לספק ללומד ידע תיאורטי-מחקרי עדכני בתחומי ניהול בכלל ובתחומי מנהל החינוך בפרט.

    * לפתח בקרב הלומדים יכולות להנהגה ולניהול של בתי ספר כארגוני חינוך אפקטיביים, הפועלים בסביבה מתפתחת ומשתנה, המבוססת וניזונה מידע וממתודות שמקורן במחקר.    

    * להעמיק ולהרחיב את הבנתם של הלומדים בערכים, מגמות וסוגיות המשפיעים על בית הספר בפרט, ועל ההוויה החינוכית בכלל.

    * לפתח בקרב הלומדים תפיסת תפקיד ניהולית אשר תתפתח ותעמיק לאורך כל שלבי התפתחות הקריירה שלהם.

    * לפתח בקרב הלומדים דפוסי התנהגות ומיומנויות של למידה מתמדת ומתמשכת, כאשר במסלול המוצע הדגש הוא על חקר ומחקר אקדמי, לקראת המשך לימודים לתואר שלישי למעוניינים בכך.

     

    הלימודים בקורסים השונים, משותפים עם תכנית הלימודים הרגילה, להוציא ההנחיה לתזה. במסלול זה, תכנית לימודי מוסמך בניהול וארגון מערכות חינוך - תואר שני מחקרי עם תזה, העבודה על התזה מתבצעת בשעות הלימוד של "סמינריון מתפתח לעבודת גמר", בהנחייה בקבוצות קטנות מאד (2-3 סטודנטים/יות בלבד) ובהנחיה אישית.

     

    הערה: לימודים במסלול לימודי מוסמך בניהול וארגון מערכות חינוך – תואר שני מחקרי עם תזה, מיועדת גם לבוגרי החוג משנים קודמות שמעוניינים/ות להשלים תואר שני בניהול מערכות חינוך עם תזה. במקרה זה, הלימודים יכללו מפגש קבוצתי אחת בשבועיים (בן שעה וחצי) וכן הנחיה אישית לתזה.

     

     

    תנאי קבלה

    בוגרי/ות תואר ראשון:

    לתוכנית רשאים להגיש מועמדּות בעלי/ות תואר ראשון (B.A. ובוגרי/ות מכללות בעלי/ות תואר ראשון בחינוך B.Ed) שסיימו את לימודיהם במוסד אקדמי מוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה בממוצע 88 ומעלה (ציון 88 לפחות בקורסי שיטות מחקר בלימודי התואר הראשון). כל מועמד/ת יעבור/תעבור ראיון אישי עם סגל המרצים במסלול.

     

     

    אופי הלימודים למסלול מלא עם תזה:

    שנה א:

    סמסטר א' + ב': הלימודים יתקיימו בימי שלישי, במכללה, בשעות 14:30-21:00 (חלק מהמפגשים בלמידה מרחוק בזום). קורסים נוספים יתקיימו במתכונת אסינכרונית (לימודים בזמנכם/ן הפנוי במהלך הסמסטר).

    סמסטר קיץ יתקיים החל מראשית חודש יולי, למשך ששה שבועות (12 ימי לימוד) בימים ראשון ושלישי בשעות 8:30-16:00. 

    שנה ב:

    סמסטר א תשפ"ו ובהמשכו הנחיה אישית לתזה.

     

     

  • מסלול התמחות "ניהול ומנהיגות במצבי חירום"

    מערכת החינוך, ככל מערכת דינמית, חייבת להתעדכן ולהשתנות בהתאם לאירועים המתרחשים בחברה, אבל גם לדעת להתמודד עם אירועים בלתי צפויים  כמו מגפות עולמיות, מלחמות ושינויי טבע ואקלים בלתי צפויים. אלה אכן מתרחשים בעשור האחרון, זה לאחר זה, וזה לצד זה (התפרצות מגפת הקורונה, מלחמת "חרבות ברזל", מבצע "עם כלביא", תופעות של הצפות, רעידות אדמה וכו').

    ארגונים חינוכיים ובתוכם בתי ספר אינם רק אתרי תעסוקה לצוות המורים והעובדים, אלא הם מרחבים קהילתיים וחברתיים. מורות ומורים מגיעים אליהם בעת חירום או משבר עם תחושות של מתח, חרדה וחוסר ודאות, ולעתים אף עם צורך ממשי להשתייכות ולקבלת תחושת בטחון והעצמה מן ההנהלה והצוות. מנהלות ומנהלים, במיוחד בתקופות חירום, נדרשים לא רק לנהל, אלא להנהיג, להוביל צוותים מגוונים, להיות קשובים לצרכים ולהוות עוגן של יציבות, הכלה וחוסן.

    מטרת  תוכנית הלימודים "ניהול ומנהיגות במצבי חרום" לתואר M.Ed. היא להכשיר מנהיגים ומנהלים בעלי יכולת להתמודד עם מצבי חירום, עם משברים, עם מצבים  אקוטיים ועם שינוים בלתי צפויים, ובעיקר – כיצד להנהיג ולתכנן מתווה שיוביל להתפתחות וצמיחה גם מתוך מצבי הישרדות.

    התוכנית מתמקדת בגיבוש תפיסה וברכישת כלים מקצועיים של ניהול ומנהיגות במצבי חירום המיועדים לתפקידי ניהול (מנהל/ת, סגן/נית, רכז/ת ועוד) בחינך הפורמלי (בתי ספר וגני ילדים) ובחינוך הבלתי פורמלי.

    בסיום התוכנית, הסטודנטים/יות יקבלו תעודת תואר שני בניהול וארגון מערכות חינוך ותעודה נוספת של התמחות "ניהול ומנהיגות בתנאי חירום" של האקדמית גורדון.

     




    בהתמחות "ניהול ומנהיגות במצבי חירום" יועברו קורסים ייחודיים במסגרת שעות הלימוד שצויינו, לא בנוסף:

    אסטרטגיות מנטליות להתמודדות מיטיבה במצבי חירום. הקורס יציג לסטודנטים טכניקות מנטליות המסייעות בהתמודדות עם מצבי חירום, הן ברמה האישית והן כמובילים חינוכיים בכיתה ובצוות. הקורס מבוסס על תיאוריות ופרקטיקות מתחום הפסיכולוגיה החיובית והנרטיבית, ומשלב כלים מעשיים מתוך NLP, שיטת ביירון קייטי, נשימות, מנטרות, מדיטציה, זיהוי הטיות חשיבה וארבע ההסכמות. בכל שיעור תוצג תיאוריה ו/או טכניקה ותלווה בהתנסות סדנאית ואפשרות לפתוח ערכת כלים כיתתית לשיפור תחושת הביטחון והרווחה. הקורס מזמין את המשתתפים לבחון את מקומם כמשפיעים רגשית בכיתה, ולבנות עבור עצמם ועבור תלמידיהם דרכי התמודדות פשוטות ומיטיבות גם בזמני חירום.

    מנהיגות אג'ילית – גמישות, הסתגלות וחדשנות בזמן חירום. מה עושים כשאין תשובות מוכנות? כשהכול משתנה מול העיניים: ילדים, צוותים, שגרה? הקורס מזמין מנהיגות ומנהיגים חינוכיים לעצור רגע, להקשיב, לחשוב אחרת, איך פועלים מתוך יצירתיות, רגישות ואומץ. בתוך מצבי חירום מתערערות פרדיגמות ישנות והמרחב נפתח לשאלות חדשות, לאפשרות לבחור אחרת, ולפרוץ גבולות של הרגל ושל חשיבה. נלמד לזהות בתוכנו את היכולת לנוע בגמישות גם בתוך אי-ודאות, להוביל כשלא הכול ברור, ולהפוך רגעי משבר להזדמנויות של למידה, חיבור ותקווה. לא תיאוריה – חיים. לא מושגים – אנשים. כל זאת דרך סיפורים, מקרים מהשטח ודילמות  אנושיות במצבים הכי לא פשוטים.

    היבטים מדעיים של משברים. הקורס נועד להקנות לסטודנטים הבנה מעמיקה ורב-תחומית, המבוססת על הבנת הבסיס המדעי לתופעות משבריות עולמיות ומקומיות העשויות לגרום לנזקים קבועים או זמניים לחברה האנושית. בעידן הנוכחי, אנו עדים לעליה בתדירות ובעוצמה של משברים מסוגים שונים: מלחמות, רעידות אדמה, שרפות, תופעות אקלים קיצוניות, פנדמיות (מגפות עולמיות), סטרס פיסיולוגי ועוד. משברים אלו הם תופעות רב- מיימדיות בעלות היבטים פיזיקליים, ביולוגיים, כימיים, סביבתיים, מטאורולוגיים ופיזיולוגיים. להבנת ההיבטים המדעיים שבסיס תופעות אלו יש חשיבות העשויה לסייע בהתמודדות עם הבעיות הנגרמות ממשברים אלו ועם השלכותיהן, לצמצום נזקים, לפיתוח פתרונות יעילים ולהערכות מיטבית לעתיד. הכלים להתמודדות יעילה עם משברים אלו מבוססת על נתונים מדעיים, תחזיות ומודלים והם הבסיס לתכנון מוקדם ולמוכנות למשברים. ידע מדעי הוא גם הבסיס לקבלת החלטות מושכלות, להקצאת משאבים ולפיתוח פתרונות יצירתיים.

    ממשבר לתיקון: הביקורת ככלי ניהולי בעקבות מצבי חירום. הביקורת  הפנימית נועדה לסייע לארגון והעומדים בראשו ללמוד על ביצועי המוסד ואנשיו וכן מסייעת בשיפור בביצועיהם,  על סמך למידה זו. הקורס חושף ומנגיש למנהלים את כלי הביקורת המרכזיים  העומדים לרשותם - כמנוף לשיפור מתמיד, העמקה בניתוח תהליכי עבודה וקבלת החלטות, חושפת כשלים וביצועים כאחד ואף מזמנת הזדמנויות להעצמה והעמקה של התכנון האסטרטגי, חוזקות והזדמנויות.  רכישת כלי ביקורת ויישומם תסייע למנהלים במיוחד בהתמודדות עם  משברים פנימיים וחיצוניים המשפיעים על הארגון והתנהלותו השוטפת.

    מנהיגות בשגרה ובחירום – היבטים חברתיים. הקורס (סדנאי) עוסק בהבנת המהות של מנהיגות מעצבת: עקרונות, דרכי פעולה ומיומנויות. מנהיגות מעצבת מובילה תהליך של שינוי באמונות, בערכים, בדעות ובצרכים של השותפים למערכת או לארגון. בקורס יתורגלו בסיסי הגישה: א. "חום אנושי" – המנהל משתף פעולה, מכיר ומתענין בעובדים ויוצר מערכות יחסים של אמון. ב. אִיתְגוּר – המנהל מגביר את האמונה ביכולת העובדים, מעלה את "רף הביצוע" ונוטע ביטחון ביכולת ללכת מעבר לציפיות. ג. חזון – Vision – דפוסי הפעולה החזונית כוללים מעין "עיוורון למציאות" – היפוך התמונה שהבלתי-אפשרי יהיה לאפשרי.

    תקשורת בין אישית מקדמת חוסן (אישי, קהילתי, ארגוני). קורס סדנאי משולב בסימולציות להכרת עקרונות התקשורת הבין אישית המיטבית (הקשבה, ביטוי עצמי, חשיפה עצמית, מחוות, אינטונציה, שפת גוף ועוד). הקורס יתמקד בכלים לשיפור מיומנויות התקשורת הבין אישית של מנהל בסגנון המנהיגות המעצבת. 

    היערכות אסטרטגית בשגרה ובמשבר: הקורס מעניק כלים להבנת נושאים דוגמת גיוס עובדים/מורים, מיון וקליטה של מורים וסיום העסקתם של מורים כמו גם כלים לתכנון לטווח קצר ולטווח ארוך המאפשר הכנסת שינויים לארגונים חינוכיים.

  • מסלול התמחות בייעוץ ופיתוח ארגוני

    העולם והארגונים הפועלים בו משתנים בקצב מסחרר. בעולם כזה חשוב יותר מתמיד תפקידם של יועצים ומומחי פיתוח ארגוני – כאלו המסייעים לארגונים להתמודד עם שינוי, למקד וליעל את העשייה שלהם, לטפח את הכוחות המקדמים בארגון ולסייע להנהלות ולעובדים להסיר חסמים לבצועים טובים יותר. יועצים/יות ארגוניים מעורבים בכל שלב בניהול הארגון – מקביעת החזון והיעדים ועד תכנון תוכניות עבודה, הגדרת תפקידים, פיתוח ובחירה של הון אנושי, הגדרה וייעול של תהליכי עבודה ועוד.

    התכנית מתמקדת בהכשרת א/נשי ייעוץ ופיתוח ארגוני ותכין את הלומדים/ות לעבודה מול ארגונים כמו מלכ"רים ועמותות, חברות ממשלתיות, ארגונים למטרות רווח ועוד. הלימודים בנתיב זה מאפשרים הרחבה של אוריינטציה ארגונית ורכישת כלים מקצועיים מחוץ לעולם התוכן החינוכי.

    בסיום התכנית בנתיב הייעוץ הארגוני יקבלו הסטודנטים/יות תעודת תואר שני בניהול מערכות חינוך בהתמחות בייעוץ ופיתוח ארגוני. 

    בתום השנה, סטודנטים/יות שיעמדו בהצלחה בדרישות הנתיב יקבלו "תעודת יעוץ ארגוני".

     

    במסלול היעוץ הארגוני יועברו קורסים ייחודיים במסגרת שעות הלימוד שצויינו:

    טכניקות ייעוץ והתערבות ארגונית – מלאכת היעוץ היא מלאכת מחשבת המשלבת חשיבה אנליטית חדה, ראייה מערכתית ביקורתית, פתרון בעיות מורכבות, וכל זאת מתוך תהליכים של מישוב, שיקוף והובלה מעודנת של תהליכי קבלת החלטות של הנועצים, מבלי להכתיב להם את דרכם ובחירתם. מומחיות היועץ היא בהנחלת התהליך של ניתוח, קבלת החלטות מבוססת ראיות ובחירת החלופות המיטביות עבור פרט, יחידה או ארגון שלם.  נכיר גישות ומודלים שונים של ייעוץ ונבחן את יכולותינו באמצעות סימולציות ומטלות יישומיות.

    מנהיגות בארגונים – הקורס עוסק בהבנת המהות של מנהיגות במסגרות ארגוניות שונות, היכרות עם מודלים קלאסיים ועכשויים של מנהיגות, וכיצד ניתן לרתום אותה לטובת קידום ארגונים ופיתוחם.

    תקשורת בינאישית בעבודת הייעוץ הארגוני – עבודת היועץ הארגוני מורכבת ורגישה. עליו לעורר אמון וקשב מחד, ומאידך לדעת לשים גבולות, ולתת משובים מורכבים, לא תמיד נעימים. עליו למצב את עצמו כסמכות מקצועית מחד ומאידך – לא לנהל ולא לקחת את מושכות הארגון (זה תפקידו של המנהל). בקורס זה נבין את המורכבויות באינטראקציה בין אישית מפוזיציה ייעוצית, נכיר מושגי יסוד המסייעים לנו להבין ולדון במורכבויות המאפיינות אותה ונחווה אותה בסימולציות ותהליכים בכתה ומחוץ לה.

    מדידה והערכה בארגונים – חכמה ארגונית ותיקה גורסת כי אם לא מדדת מה שעשית – כאילו לא עשית. כאנשי מקצוע אחראיים אנו מודדים ומעריכים תהליכים, מבנים ודינמיקות, כמו גם אומדים את ההשפעה והאפקט של ההתערבות הייעוצית שלנו. נכיר שיטות וכלים מקובלים בתחום, ונדע לעשות בהם שימוש מושכל מתוך הבנה של יתרונותיהם וחסרונותיהם.

     

     

מתעניינים בלימודים?

השאירו את הפרטים שלכם ונשמח לחזור אליכם

  • אנא מלאו את השדות הבאים
  • השדות המסומנים בכוכבית (
    *
    ) הנם שדות חובה
*
יש למלא שם מלא
*
יש למלא מספר טלפון
*
יש למלא אימייל
*
יש לבחור נושא התעניינות
אני מאשר/ת לקבל מידע שיווקי מהמכללה